Wykonanie

Wspaniały, kremowy sernik na kruchym spodzie ze słodką
bezą z kropelkami rosy. Sernik zrobiony przeze mnie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam.Kruche ciasto:300 g
mąki tortowej100 g
masła zimnego100 g
cukru pudru1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
białego sera1/2 szklanki
oleju3 szklanki
mleka2
jajka1 szklanka
cukru4
żółtka1
budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowyRosa:5
białek3/4 szklanki
cukruKruche ciasto : Przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego
masła siekamy nożem. Dodajemy
cukier puder, całe
jajko, 2
żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją
masłem lub
margaryną i oprószamy
mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).Masa serowa:
Ser mielimy, dodajemy
mleko,
olej,
jajka,
żółtka, wsypujemy
cukier,
budyń i wlewamy kilka kropel
aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)Rosa:
Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli
cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż
beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na
bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.Smacznego!Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"Tasty Blog na Facebook'u
