ßßß Cookit - przepis na Sernik z rosą

Sernik z rosą

nazwa

Wykonanie

Wspaniały, kremowy sernik na kruchym spodzie ze słodką bezą z kropelkami rosy. Sernik zrobiony przeze mnie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam.
Kruche ciasto:
300 g mąki tortowej
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (40g)
aromat cytrynowy
Rosa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
Kruche ciasto : Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy cukier, budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)
Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.
Smacznego!
Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"
Tasty Blog na Facebook'u
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,338034577,title,Sernik-z-rosa,index.html