ßßß
Wspaniały, kremowy sernik na kruchym spodzie ze słodką bezą z kropelkami rosy. Sernik zrobiony przeze mnie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam.Kruche ciasto:300 g mąki tortowej100 g masła zimnego100 g cukru pudru1 jajko2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg białego sera1/2 szklanki oleju3 szklanki mleka2 jajka1 szklanka cukru4 żółtka1 budyń śmietankowy (40g)aromat cytrynowyRosa:5 białek3/4 szklanki cukruKruche ciasto : Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy cukier, budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.Smacznego!Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"Tasty Blog na Facebook'u