Wykonanie
Witam, na dzisiaj mam propozycję bardzo fajnego i smacznego ciasta jakim jest ananasek. Zachęcam wszystkich do spróbowania. Znalazłam przepis na internecie, zrobiłam go i od tej chwili zawsze będzie na urodzinach i imprezach.Składniki na
biszkopt:
3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajkaPrzygotowanie:
Białka ubić na sztywno z
cukrem, dodać
żółtka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, 30-35 minut.Składniki na krem:1 puszka
ananasów1 duży
budyń śmietankowy taki na 3/4
mleka1 łyżeczka
mąki1 łyżeczka
cukru1 kostka
masła4
żółtkaPrzygotowanie:Z puszki
ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać
wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym,
mąką i
cukrem i ugotować
budyń. Po wystygnięciu zmiksować z
masłem i
żółtkami dodać pokrojone
ananasy. Dla osób które boją się
surowych żółtek druga wersja: zmiksować
żółtka razem z proszkiem budyniowym, ,
cukrem i ugotować
budyń budyń na
soku ananasowym. Dalej tak samo.4
białka1 szklanka
cukruBiałka ubić na sztywno z
cukrem wyłożyć na papier w formie i piec w piekarniku na grzanym do 170 stopni C w termoobiegu przez 15-20 minut . Na wystudzony
biszkopt nałożyć masę budyniową i przykryć
bezą( nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby
beza była w całości zawsze pęknie). Wstawić na noc do lodówki.Wymiary blachy 35x25cm