ßßß Cookit - przepis na Składniki na bezę:

Składniki na bezę:

nazwa

Wykonanie

Witam, na dzisiaj mam propozycję bardzo fajnego i smacznego ciasta jakim jest ananasek. Zachęcam wszystkich do spróbowania. Znalazłam przepis na internecie, zrobiłam go i od tej chwili zawsze będzie na urodzinach i imprezach.
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, 30-35 minut.
Składniki na krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
Przygotowanie:
Z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy. Dla osób które boją się surowych żółtek druga wersja: zmiksować żółtka razem z proszkiem budyniowym, ,cukrem i ugotować budyń budyń na soku ananasowym. Dalej tak samo.
4 białka
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć na papier w formie i piec w piekarniku na grzanym do 170 stopni C w termoobiegu przez 15-20 minut . Na wystudzony biszkopt nałożyć masę budyniową i przykryć bezą( nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby beza była w całości zawsze pęknie). Wstawić na noc do lodówki.
Wymiary blachy 35x25cm
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/09/119-ananasek.html