ßßß Cookit - przepis na Jagnie nadziewane po arabsku

Jagnie nadziewane po arabsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 145 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mostek z żeberkami 2 kilogramów
masło 3 łyżek stołowych
ryż 1 szklanek
cebula 2 sztuk
papryka 1 sztuk
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
sól 3 łyżek deserowych
pieprz 1.5 łyżek deserowych
migdały 2 łyżek stołowych
woda 2 szklanek
czosnek 2 ząbki
sos pomidorowy 1 szklanek
Wykonanie:
1. W rondlu rozgrzać masło, włożyć ryż, cebulę i paprykę. Smażyć przez 10 min., często mieszając.2. Dodać zieloną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, orzechy, wlać gorącą wodę, wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Wyłożyć na sito, dokładnie osączyć.3. Czosnek rozetrzeć z solą i resztą pieprzu.4. Mięso wymyć, osączyć, dokładnie natrzeć pastą czosnkową. Nadziać przygotowanym ryżem.5. Włożyć mięso do brytfanny, polać sosem pomidorowym rozprowadzonym wodą.6. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 2 godz., często polewając wytworzonym sosem.7. Podawać z sałatką z pomidorów, ogórków i świeżej papryki doprawioną ostrym sosem lub z zieloną sałatą.Proporcje dla 6-8 osób
Uwagi:
wypłukany i osączony ryż, cebule obrane i posiekane, posiekana świeża lub mrożona papryka, posiekana zielona pietruszka, posiekane migdały lub włoskie orzechy
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2263/Jagnie-nadziewane-po-arabsku