Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 145 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomostek z
żeberkami 2 kilogramów
masło 3 łyżek stołowych
ryż 1 szklanek
cebula 2 sztuk
papryka 1 sztuk
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
sól 3 łyżek deserowych
pieprz 1.5 łyżek deserowych
migdały 2 łyżek stołowych
woda 2 szklanek
czosnek 2 ząbki
sos pomidorowy 1 szklanekWykonanie:1. W rondlu rozgrzać
masło, włożyć
ryż,
cebulę i
paprykę. Smażyć przez 10 min., często mieszając.2. Dodać zieloną
pietruszkę, 1 łyżeczkę
soli, 1/4 łyżeczki
pieprzu,
orzechy, wlać gorącą
wodę, wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Wyłożyć na sito, dokładnie osączyć.3.
Czosnek rozetrzeć z
solą i resztą
pieprzu.4.
Mięso wymyć, osączyć, dokładnie natrzeć pastą
czosnkową. Nadziać przygotowanym
ryżem.5. Włożyć
mięso do brytfanny, polać
sosem pomidorowym rozprowadzonym
wodą.6. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 2 godz., często polewając wytworzonym sosem.7. Podawać z
sałatką z
pomidorów,
ogórków i świeżej
papryki doprawioną
ostrym sosem lub z
zieloną sałatą.Proporcje dla 6-8 osóbUwagi:wypłukany i osączony
ryż,
cebule obrane i posiekane, posiekana świeża lub mrożona
papryka, posiekana zielona
pietruszka, posiekane
migdały lub
włoskie orzechyPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: