ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 600 gramówmarchewka 500 gramówcebula 1 sztukpor 1 sztukmięso mielone mieszane 400 gramówmasło 60 gramówmąka 60 gramówbulion (instant)1 łyżek stołowychmleko 3 plastryżółty ser tarty 100 gramówmajeranek, pęczek 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Oczyszczoną marchewkę i por gotować w osolonej wodzie 4 minuty. Marchewkę pokroić w słupki, a por przekroić wzdłuż, liście rozdzielić. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek, i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, nie rumieniąc. Podlać bulionem i mlekiem, krótko zagotować. Połowę tartego sera dodać do sosu. Mięso i posiekana cebulę zrumienić na oleju, doprawić solą oraz pieprzem. Opłukany majeranek, kilka gałązek odłożyć, a resztę posiekać i dodać do sosu. Odrobinę sosu wylać na dno żaroodpornego naczynia, ułożyć warstwę ziemniaków oraz po dwie warstwy marchewki, liść pora i mięsa, każdą warstwę polewając sosem. Wierzch zapiekanki polać sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach. Gotowe danie udekorować gałązkami świeżego majeranku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12apetycznaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: