Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
marchewka 500 gramów
cebula 1 sztuk
por 1 sztuk
mięso mielone mieszane 400 gramów
masło 60 gramów
mąka 60 gramów
bulion (instant)1 łyżek stołowych
mleko 3 plastry
żółty ser tarty 100 gramów
majeranek, pęczek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Oczyszczoną
marchewkę i
por gotować w osolonej wodzie 4 minuty.
Marchewkę pokroić w słupki, a
por przekroić wzdłuż, liście rozdzielić.
Ziemniaki odcedzić, przelać zimną
wodą i obrać z łupinek, i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać
masło, oprószyć
mąką i zasmażyć na małym ogniu, nie rumieniąc. Podlać
bulionem i
mlekiem, krótko zagotować. Połowę tartego
sera dodać do sosu.
Mięso i posiekana
cebulę zrumienić na
oleju, doprawić
solą oraz
pieprzem. Opłukany
majeranek, kilka gałązek odłożyć, a resztę posiekać i dodać do sosu. Odrobinę sosu wylać na dno żaroodpornego naczynia, ułożyć warstwę
ziemniaków oraz po dwie warstwy
marchewki, liść
pora i
mięsa, każdą warstwę polewając sosem. Wierzch zapiekanki polać sosem i posypać
żółtym serem. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach. Gotowe danie udekorować gałązkami świeżego
majeranku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12apetycznaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: