ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomarchewka 500 gramówpory 500 gramówkalarepki 500 gramówziemniaki 500 gramówbulion 2 szklanekcebula 1 sztukmasło 40 gramówmąka 30 gramówmleko 1 szklanekmusztarda 1,5 łyżek stołowychser gouda tarty 80 gramówsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną marchewkę i pory pokroić w grube ukośne plastry, a oczyszczoną kalarepkę na duże kawałki. oczyszczone ziemniaki pokroić na ćwiartki. W dużym garnku zagotować bulion, wrzucić marchewkę, ziemniaki i kalarepkę, gotować pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. na 10 minut przed końcem gotowania dodać pory. Warzywa odcedzić, osączyć, zachować 300ml bulionu. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i równomiernie ułożyć w nim warzywa.Sos: oczyszczoną cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym maśle, mieszając oprószyć mąką i zasmażyć , nie rumieniąc.Wlać bulion i mleko, wymieszać na jednolity sos, gotować, aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodać musztardę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Warzywa polać gotowym sosem i posypać grubą warstwą startego sera. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: