ßßß Cookit - przepis na Warzywa zapiekane

Warzywa zapiekane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 500 gramów
pory 500 gramów
kalarepki 500 gramów
ziemniaki 500 gramów
bulion 2 szklanek
cebula 1 sztuk
masło 40 gramów
mąka 30 gramów
mleko 1 szklanek
musztarda 1,5 łyżek stołowych
ser gouda tarty 80 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną marchewkę i pory pokroić w grube ukośne plastry, a oczyszczoną kalarepkę na duże kawałki. oczyszczone ziemniaki pokroić na ćwiartki. W dużym garnku zagotować bulion, wrzucić marchewkę, ziemniaki i kalarepkę, gotować pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. na 10 minut przed końcem gotowania dodać pory. Warzywa odcedzić, osączyć, zachować 300ml bulionu. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i równomiernie ułożyć w nim warzywa.
Sos: oczyszczoną cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym maśle, mieszając oprószyć mąką i zasmażyć , nie rumieniąc.Wlać bulion i mleko, wymieszać na jednolity sos, gotować, aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodać musztardę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Warzywa polać gotowym sosem i posypać grubą warstwą startego sera. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5237/Warzywa-zapiekane