Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 500 gramów
pory 500 gramów
kalarepki 500 gramów
ziemniaki 500 gramów
bulion 2 szklanek
cebula 1 sztuk
masło 40 gramów
mąka 30 gramów
mleko 1 szklanek
musztarda 1,5 łyżek stołowych
ser gouda tarty 80 gramów
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
marchewkę i
pory pokroić w grube ukośne plastry, a oczyszczoną
kalarepkę na duże kawałki. oczyszczone
ziemniaki pokroić na ćwiartki. W dużym garnku zagotować
bulion, wrzucić
marchewkę,
ziemniaki i
kalarepkę, gotować pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. na 10 minut przed końcem gotowania dodać
pory. Warzywa odcedzić, osączyć, zachować 300ml
bulionu. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i równomiernie ułożyć w nim warzywa.Sos: oczyszczoną
cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym
maśle, mieszając oprószyć
mąką i zasmażyć , nie rumieniąc.Wlać
bulion i
mleko, wymieszać na jednolity sos, gotować, aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodać
musztardę, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Warzywa polać gotowym sosem i posypać grubą warstwą
startego sera. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: