ßßß


Składniki:dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznaniaok. 1 kg ziemniaków1 duża cebulakawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała1 duża marchewok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkachmajeranekprzyprawa do ziemniakówlubczyksólpieprznaczynie żaroodporne z pokrywkąNie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już zależy od Was - ile i jakie lubicie. Natomiast bardzo polecam dodać przyprawę do ziemniaków. Są różnych firm, trzeba wypróbować, która Wam podpasuje najlepiej (nie wszystkie są smaczne, niektóre są wręcz gorzkie).Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z kiełbasą i szynką (kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy)Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastryTo samo robimy z marchwiąCebulę obieramy i kroimy w piórka, por w cienkie paseczkiPiekarnik nastawiamy na 200 stopniDo naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować)Następnie układamy warstwami najpierw ziemniaki, potem boczek, cebulę, szynkę, marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamyWkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym, żółtym seremMożna podać z ketchupem, można zrobić sałatę. Ja jednak wolę bez dodatków.



Smacznego! :)