ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

nazwa

Wykonanie

Przepis dobry na wykorzystanie resztek wędlin z lodówki. Ewentualnie ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :)
Składniki:
dowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania
ok. 1 kg ziemniaków
1 duża cebula
kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała
1 duża marchew
ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
majeranek
przyprawa do ziemniaków
lubczyk
sól
pieprz
naczynie żaroodporne z pokrywką
Nie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już zależy od Was - ile i jakie lubicie. Natomiast bardzo polecam dodać przyprawę do ziemniaków. Są różnych firm, trzeba wypróbować, która Wam podpasuje najlepiej (nie wszystkie są smaczne, niektóre są wręcz gorzkie).
Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z kiełbasą i szynką (kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry
To samo robimy z marchwią
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, por w cienkie paseczki
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować)
Następnie układamy warstwami najpierw ziemniaki, potem boczek, cebulę, szynkę, marchew, kiełbasę, ziemniaki - polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamy
Wkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym, żółtym serem
Można podać z ketchupem, można zrobić sałatę. Ja jednak wolę bez dodatków.
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-ziemniaczana-z-wedlina.html