Wykonanie
Przepis dobry na wykorzystanie resztek
wędlin z lodówki. Ewentualnie
ziemniaków, które zaczynają... "kwitnąć" :)



Składniki:dowolna
wędlina, ja miałam
szynkę,
kiełbasę wiejską i
boczek wędzony - ilość wedle uznaniaok. 1 kg
ziemniaków1 duża
cebulakawałek
pora - opcjonalnie, jeśli
cebulka jest mała1 duża
marchewok. 150 gramów
sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
majeranekprzyprawa do ziemniakówlubczyksólpieprznaczynie żaroodporne z pokrywkąNie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już zależy od Was - ile i jakie lubicie. Natomiast bardzo polecam dodać
przyprawę do ziemniaków. Są różnych firm, trzeba wypróbować, która Wam podpasuje najlepiej (nie wszystkie są smaczne, niektóre są wręcz gorzkie).
Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z
kiełbasą i
szynką (
kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastryTo samo robimy z marchwią
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
por w cienkie paseczkiPiekarnik nastawiamy na 200 stopniDo naczynia żaroodpornego wlewamy
olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować)Następnie układamy warstwami najpierw
ziemniaki,
potem boczek,
cebulę,
szynkę,
marchew,
kiełbasę,
ziemniaki - polewamy odrobiną
oleju, posypujemy
przyprawami i powtarzamy układanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując
przyprawami warstwę
ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamyWkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym,
żółtym seremMożna podać z
ketchupem, można zrobić
sałatę. Ja jednak wolę bez dodatków.





Smacznego! :)