ßßß Cookit - przepis na Zupa wiejska

Zupa wiejska

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kura 1 sztuk
marchewka 100 gramów
cebula 100 gramów
seler naciowy 4 łodyga
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 3 sztuk
pomidory 2 gramów
makaron drobny 300 gramów
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
zielenina według uznania
olej 50 gramów
Wykonanie:
Opłukaną, podzieloną na porcje kurę zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, usunąć zebrana na powierzchni pianę i zmniejszyć ogień, tak by wywar tylko"mrugał". Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać. Oczyszczona marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na oleju razem z cebulą, aż nabiorą delikatnego, złocistego koloru. Przełożyć je do garnka z gotującym się wywarem. Oczyszczone łodygi selera i ziemniaki pokroić w niewielkie kawałki i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania, dodać makaron, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodka papryką. Gotować, aż makaron i pomidory będą miękkie. Wyłączyć ogień i wrzucić do zupy posiekany czosnek i zieleninę, wymieszać.
Do każdego talerza nałożyć porcję mięsa z kury i zalać gorącą zupą.
Uwagi:
Kurę można zastąpić kurczakiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10162/Zupa-wiejska