Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kura 1 sztuk
marchewka 100 gramów
cebula 100 gramów
seler naciowy 4 łodyga
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 3 sztuk
pomidory 2 gramów
makaron drobny 300 gramów
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
zielenina według uznania
olej 50 gramówWykonanie:Opłukaną, podzieloną na porcje
kurę zalać 3 litrami zimnej
wody. Doprowadzić do wrzenia, usunąć zebrana na powierzchni pianę i zmniejszyć ogień, tak by
wywar tylko"mrugał". Oczyszczoną
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Oczyszczona
marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na
oleju razem z
cebulą, aż nabiorą delikatnego, złocistego koloru. Przełożyć je do garnka z gotującym się
wywarem. Oczyszczone
łodygi selera i
ziemniaki pokroić w niewielkie kawałki i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania, dodać
makaron, pokrojone w kostkę
pomidory bez skórki. Zupę doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz słodka
papryką. Gotować, aż
makaron i
pomidory będą miękkie. Wyłączyć ogień i wrzucić do zupy posiekany
czosnek i
zieleninę, wymieszać.Do każdego talerza nałożyć porcję
mięsa z kury i zalać gorącą zupą.Uwagi:
Kurę można zastąpić
kurczakiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: