Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 40 gramów
mleko 0,5 litrów
masło 100 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
mak 500 gramów
mleko 0,5 litrów
masło 120 gramów
miód 1 szklanek
jajka 3 szklanek
cukier 0,5 szklanek
rodzynki 100 gramów
orzechy 100 gramów
Wykonanie:
Wrzącym
mlekiem zalać
mak i odstawić na noc.
Ciasto: rozetrzeć
drożdże z łyżką
cukru, dodać 4 łyżki
maki i ok. pół szklanki ciepłego
mleka. Przykryć i odstawić na 10 minut w cieple miejsce. Utrzeć
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać resztę
mąki oraz
mleko,
skórkę z cytryny oraz rozczyn. wyrabiać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodawać stopniowo roztopione, ostudzone
masło, cały czas wyrabiając. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
Masa makowa: odcedzony
mak zmielić 2
razy, dodać rozpuszczone
masło (120g) oraz
miód.
Żółtka utrzeć z
cukrem (1/2 szklanki) i wymieszać z masą.Wsypać namoczone, osączone
rodzynki oraz posiekane
orzechy. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi
białkami.
Ciasto rozwałkować na natłuszczonym pergaminie, wyłożyć masę
makową, ciasno zwinąć roladę i przełożyć z papierem do formy. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Zimna roladę można polukrować i posypać
bakaliami.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: