Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
żółtka 5 sztuk
białka 5 sztuk
mąka 600 gramów
margaryna 1 kostek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek stołowych
kakao 1,5 łyżek stołowych
orzechy włoskie 1,5 szklanekpowidła według uznania
masło 3 łyżek stołowych
woda 3 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
cukier puder 1,5 szklanekKolorowa posypka według uznania
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:
Żółtka,
mąkę cukier,
margarynę i
proszek do pieczenia zagniatamy i ciasto dzielimy na 3 jednakowe kule. Do jednej dodajemy
kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Z
białek ubijamy sztywna pianę.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na dno blachy. Smarujemy
dżemem lub powidłami. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z
kakao i wykładamy ubitą pianę z
białek. Posypujemy
orzechami.Ścieramy na tarce trzecią część ciasta. Wstawiamy do piekarnika o temp. 150 st. i pieczemy ok. 45 min.3 łyżki
masła, 3 łyżki
wody, 3 łyżki
kakao i 1,5 szkl.
cukru mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż się zagotują. Studzimy i polewamy zimne ciasto. Gdy polewa trochę stężeje, dekorujemy posypką i wiórkami.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: