ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegożółtka 5 sztukbiałka 5 sztukmąka 600 gramówmargaryna 1 kostekproszek do pieczenia 1,5 łyżek stołowychkakao 1,5 łyżek stołowychorzechy włoskie 1,5 szklanekpowidła według uznaniamasło 3 łyżek stołowychwoda 3 łyżek stołowychkakao 3 łyżek stołowychcukier puder 1,5 szklanekKolorowa posypka według uznaniawiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Żółtka, mąkę cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagniatamy i ciasto dzielimy na 3 jednakowe kule. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Z białek ubijamy sztywna pianę.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na dno blachy. Smarujemy dżemem lub powidłami. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z kakao i wykładamy ubitą pianę z białek. Posypujemy orzechami.Ścieramy na tarce trzecią część ciasta. Wstawiamy do piekarnika o temp. 150 st. i pieczemy ok. 45 min.3 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao i 1,5 szkl. cukru mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż się zagotują. Studzimy i polewamy zimne ciasto. Gdy polewa trochę stężeje, dekorujemy posypką i wiórkami.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: