Wykonanie
Kolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne
kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z
kaszy manny i soczyste leśne
jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką
bezą z
orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:5
żółtek2
białka1 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 szklanki
cukru250 g
masła7 łyżek
wody4 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:3 szklanki
mleka6 łyżek
kaszy manny błyskawicznej3/4 szklanki
cukru pudru200 g
masładodatkowo:3
białka1/2 szklanki
cukru3 łyżki zmielonych
orzechów włoskich1 szklanka
jagódUwaga: można użyć
jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku.
Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak
budyń. Ponieważ różne rodzaje
kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.Przygotować ciasto:
masło,
wodę,
kakao i
cukier zagotować i wystudzić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy
kakaowej wmiksować
żółtka a następnie
mąkę.
Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.Upiec blat z
białek:
białka ubić z
cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać
orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.Krem:
Mleko zagotować, wsypać
kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę
jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta
kakaowego i tak samo rozłożyć krem i
jagody. Na wierzchu położyć blat
bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.