ßßß Cookit - przepis na kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym

kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą.
*foremka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
5 żółtek
2 białka
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
7 łyżek wody
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem:
3 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
dodatkowo:
3 białka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka jagód
Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.
Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i piec około 30 minut.
Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę w mieszając ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i zimnym grysikiem. Masę podzielić na połowę.
Jedną część kremu rozsmarować na blacie ciasta a na kremie rozłożyć połowę jagód i lekko je docisnąć w krem, przykryć drugą połową ciasta kakaowego i tak samo rozłożyć krem i jagody. Na wierzchu położyć blat bezowy. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/kakaowe-ciasto-z-jagodami-i-kremem.html