ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

nazwa

Wykonanie

Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.
Składniki:
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki krupczatki
200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
5 białek
90 g cukru + 2 łyżki
200 g wiórków kokosowych
125 ml kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
3 łyżki kaszy manny
200-250 g jagód
Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.
* Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-z-jagodami-z-pianka.html