Wykonanie
Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie
jagód z
kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z
jagodami i leciutką
kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.Składniki:Kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki krupczatki200 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPianka:5
białek90 g
cukru + 2 łyżki200 g
wiórków kokosowych125 ml kwaśnej
śmietany 18%Dodatkowo:3 łyżki
kaszy manny200-250 g
jagódForemka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaCiasto: na stolnicę wsypujemy
mąkę,
cukier, proszek, dodajemy pokrojone
masło i
żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy
kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku
jagody.Piana: W garnku podgrzewamy
śmietanę, 90 g
cukru i
wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy
białka na sztywno, dodajemy
cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na
jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.* Zanim położymy na kruche ciasto
owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej
kaszą manną albo dobrej jakości
bułką tartą.
Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z
owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili
soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.