Wykonanie
Proste kruche ciasto z
owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne :)Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych
jagód (inne
owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku.Przekonałam Was? ;-)
Składniki na ciasto:1.5 szkl.
mąki p szennej1.5 szkl.
mąki krupczatki200g zimnego
masła (
margaryny) pokrojonego na kawałki5
żółtek3/4 szkl.
cukru pudru1
cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynySkładniki na masę
kokosową:5
białek200g
wiórków kokosowych130 ml
śmietany 18%8 płaskich łyżek
cukruW rondelku podgrzewamy
śmietanę z 6 łyżkami
cukru, dodajemy
kokos. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałymi 2 łyżkami
cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej.Dodatkowo :3 łyżki
kaszy mannydowolne
owoce (u mnie 300g mrożonych
jagód)Wykonanie:
Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika (łatwiej będzie nam zetrzeć ją na tarce), a większą delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto posypujemy
kaszą manną. Następnie wykładamy nasze
owoce, a na nie masę
kokosową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.Po upieczeniu studzimy.Ciasto nie jest bardzo mocno słodkie, więc łasuchom proponuję udekorować je lukrem :))