Wykonanie
To ciasto jest jak delikatny sernik, aksamitne i
śmietankowe. Wiadomo, że
jagody ze
śmietaną to duet idealny. W tym cieście wszystko się doskonale komponuje. Skórka z
limonki dodaje świeżości.Wykonanie śmietanowca jest bardzo nieskomplikowane i mało czasochłonne. Nie trzeba podpiekać
spodu. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość przy samym pieczeniu, bo długo trwa.
Potem już tylko studzenie i można zajadać.
Składniki:CIASTO3
żółtkapół szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąkipół
margarynyMASA3 duże
śmietany 18%2 opakowania budyniu
śmietankowego1
cukier wanilinowy1 szklanka
cukru5
białekskórka otarta z
limonki (może być z
cytryny)20 dag
jagódDEKORACJA:10 dag
jagód2 łyżki
cukru pudru3 kiście czerwonych
porzeczekPrzygotowanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Delikatnie rozwałkować na koło wielkości tortownicy. Formę natłuścić i obsypać
tartą bułką. Wyłożyć na nią ciasto i palcami wylepić dokładnie dno blachy.
Białka ubić na sztywno dodając powoli
cukier. W osobnej, dużej misce wymieszać
śmietany z
cukrem wanilinowym, skórką i budyniami. Dodać
białka do
śmietan i delikatnie wymieszać. Wsypać
jagody i ponownie wymieszać. Ciasto piec 30 minut w piekarniku góra-dół nagrzanym do 180 stopni, kolejne 20 minut piec z termoobiegiem w 150 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest płynne w środku.Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto udekorować resztą
jagód i posypać
cukrem pudrem. Zwieńczeniem dzieła mogą być
czerwone porzeczki.
SMACZNEGO!