Wykonanie
Dzisiaj pierwsza odsłona sernika bez
sera. Tym razem na ukwaszonych śmietanach. Słyszałam, ze ponoć na
jogurcie greckim jest jeszcze lepszy, więc na pewno niebawem wypróbuję. Tymczasem zajadam się wersją z przepisu cioci i też jest pysznie. A może robicie sernik bez
sera jeszcze z czymś innym? ;)
Co potrzebujemy:Ciasto3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru5
żółtek1
margaryna3 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa800 lub 1200 ml ukwaszonej
śmietany 18%2 budynie
śmietankowe5
białek1 szklanka
cukru1. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia, dodajemy
żółtka i dodajemy
margarynę w małych kawałkach. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozkładamy na blaszce, zostawiamy małą kulkę do kruszonki na wierzch ciasta.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i miksujemy do rozpuszczenia.
Śmietanę mieszamy z budyniemi i dodajemy ubite
białka. Ja robiłam z 800 ml, ale im więcej
śmietany dodamy, tym więcej będzie masy.Masę wylewamy na ciasto, a wierzch dekorujemy kruszonką.Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gdy wierzch będzie mocno zarumieniony, wykładamy wcześniej.* ciasto robimy na blaszce o standardowych wymiarach