Wykonanie
            Dzisiaj pierwsza odsłona sernika bez 
sera. Tym razem na ukwaszonych śmietanach. Słyszałam, ze ponoć na 
jogurcie greckim jest jeszcze lepszy, więc na pewno niebawem wypróbuję. Tymczasem zajadam się wersją z przepisu cioci i też jest pysznie. A może robicie sernik bez 
sera jeszcze z czymś innym? ;)

Co potrzebujemy:Ciasto3 szklanki 
mąki1/2 szklanki 
cukru5 
żółtek1 
margaryna3 łyżeczki 
proszku do pieczeniaMasa800 lub 1200 ml ukwaszonej 
śmietany 18%2 budynie 
śmietankowe5 
białek1 szklanka 
cukru1. Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 
mąkę, 
cukier, 
proszek do pieczenia, dodajemy 
żółtka i dodajemy 
margarynę w małych kawałkach. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozkładamy na blaszce, zostawiamy małą kulkę do kruszonki na wierzch ciasta.2. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 
cukier i miksujemy do rozpuszczenia. 
Śmietanę mieszamy z budyniemi i dodajemy ubite 
białka. Ja robiłam z 800 ml, ale im więcej 
śmietany dodamy, tym więcej będzie masy.Masę wylewamy na ciasto, a wierzch dekorujemy kruszonką.Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gdy wierzch będzie mocno zarumieniony, wykładamy wcześniej.* ciasto robimy na blaszce o standardowych wymiarach