Wykonanie
Przepis znalazłam na portalu kwestia smaku. Po swojemu trochę pozmieniałam, i mam kolejny „ulubiony” przepis na mazurka. Choć tak naprawdę, to ciasto niekoniecznie musi być mazurkiem robionym raz w roku, spokojnie może być
ciastem orzechowym na kruchym spodzie, do
kawy, na co dziennie chwile przyjemności.
Ciasto na spód:250 g
mąki50 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g zimnego
masła3
żółtka2 łyżki lodowatej
wodyBeza Orzechowa:3
białka80 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej150 g
orzechów włoskich rozdrobnionychNa początku z podanych składników zagniatamy cisto na spód, nie wyrabiamy długo, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, wyłożyć je do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach 12 minut.
Orzechy rozdrabniamy w malakserze (bardzo drobno).
Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce
cukru. Na koniec zmiksować z
mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy po łyżce
orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika (180 stopni).