Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 1.2 szklanek
jajko 2 sztuk
miód 12 łyżek stołowych
kakao 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cynamon mielony 0.4 łyżek deserowych
sól według uznania
masło 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowych
gruszka 6 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
mleko 0.5 szklanek
wódka 2 łyżek stołowych
olejek rumowy 1 łyżek deserowych
bita śmietana 2 szklanek
płatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto : Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka, 4 łyżki
wody i
miodu (15 dag.) utrzeć na gładką masę.
Mąkę (1 szklanka),
proszek do pieczenia,
kakao (2 łyzki) i
cynamon przesiać, wsypać do masy i wymieszać. Z
białek i szczypty
soli ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Ciasto wlać do formy i wygładzić zwilżoną łyżką. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z formy.
Gruszki : Świerze
owoce obrać, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych (
gruszki z
syropu osączyć) i pokroić w plasterki Do garnuszka wlać 1 szklankę
wody, dodać
sok z cytryny,
miód (1 łyżka) i
gruszki. Ugotować
gruszki do miękkości (5-7 min), a następnie ostudzić i osączyć.Krem : Odlać 2 łyżki
mleka i wymieszać z
mąką (2 płaskie łyżki). Pozostałe
mleko podgrzewać z
miodem (2 łyżki).
Kakao (2 łyżki) rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego
mleka i wlać do gotującego się
mleka z
miodem. Następnie dodać
mąkę rozprowadzoną zimnym
mlekiem i ponownie zagotować, stale mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, wlać
olejek zapachowy,
wódkę i wymieszać. Ciasto posmarować ciepłym kremem, ułożyć na nim
gruszki i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokryć wierzch ciasta
bitą śmietaną i posypać
płatkami migdałowymi.Uwagi:Zamiast
płatków migdałowych mozna użyć posiekane
orzechy włoskie.Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: