ßßß Cookit - przepis na Kakaowe ciastka owsiane z orzechami

Kakaowe ciastka owsiane z orzechami

nazwa

Wykonanie

Kakaowe ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami to błyskawiczna słodka przekąska, która na pewno skradnie Wasze podniebienia. Zrobienie tych ciasteczek jest ekspresowe i banalnie proste. Na przygotowanie składników potrzebujemy dosłownie kilka minut, a 15 minut na pieczenie. Także w niecałe pół godziny możecie cieszyć się blachą pysznych ciach! Te ciasteczka nie mają w sobie grama cukru lecz miód, także możemy uznać, że ich słodycz jest w pełni naturalna 🙂 Poniższy przepis możecie modyfikować dowolnie o dodatki. Zamiast orzechów możecie dodać migdałów, a zamiast rodzynek suszonych śliwek – co kto lubi. Nie bójcie się eksperymentów! Zajrzyjcie także po przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną .
Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
100 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
100 g płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
3 łyżeczki kakao
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
papier do pieczenia
Przepis
1
Miękkie masło, jajko oraz miód dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy błyskawiczne płatki owsiane, mieszamy do powstania jednolitej masy.
2
Następnie dodajemy kakao, posiekane orzechy i rodzynki - dokładnie mieszamy, aby powstała kleista "papka".
3
Z powstałej masy lepimy kulki wielkości 1/3 dłoni, delikatnie je rozgniatamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) na 15 minut, do zrumienienia.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/01/kakaowe-ciastka-owsiane-z-orzechami