Wykonanie
Kakaowe ciastka owsiane z
orzechami i
rodzynkami to błyskawiczna słodka przekąska, która na pewno skradnie Wasze podniebienia. Zrobienie tych
ciasteczek jest ekspresowe i banalnie proste. Na przygotowanie składników potrzebujemy dosłownie kilka minut, a 15 minut na pieczenie. Także w niecałe pół godziny możecie cieszyć się blachą pysznych ciach! Te
ciasteczka nie mają w sobie grama
cukru lecz
miód, także możemy uznać, że ich
słodycz jest w pełni naturalna 🙂 Poniższy przepis możecie modyfikować dowolnie o dodatki. Zamiast
orzechów możecie dodać
migdałów, a zamiast
rodzynek suszonych
śliwek – co kto lubi. Nie bójcie się eksperymentów! Zajrzyjcie także po przepis na
Ciasteczka owsiane z
żurawiną .Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minutSkładniki100 g
mąki pszennej100 g miękkiego
masła100 g
płatków owsianych błyskawicznych3 łyżki
miodułyżeczka
proszku do pieczeniajajkoszczypta
soli3 łyżeczki
kakaogarść
orzechów włoskichgarść
rodzynekpapier do pieczeniaPrzepis1Miękkie
masło,
jajko oraz
miód dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy błyskawiczne
płatki owsiane, mieszamy do powstania jednolitej masy.2Następnie dodajemy
kakao, posiekane
orzechy i
rodzynki - dokładnie mieszamy, aby powstała kleista "papka".3Z powstałej masy lepimy kulki wielkości 1/3 dłoni, delikatnie je rozgniatamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) na 15 minut, do zrumienienia.