Wykonanie
« Powrót  Hache wołoweDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina z kością 1.2 kilogramów
liście laurowe 2 sztukwarzywo 40 dekagramów
cebula 10 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
koperek 4 łyżek stołowych
białko 1 sztukWykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej
wody z dodatkiem listków laurowych, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa umyć, oczyścić, .opłukać, dodać do gotującego się
mięsa. Równocześnie dodać obraną i opłukaną
cebulę oraz
listek laurowy. Ugotować do miękkości. Miękkie
mięso i warzywa wyjąć z
wywaru. Gdy
mięso nieco przestygnie, oddzielić kości.
Mięso razem z ugotowanymi warzywami zemleć dwukrotnie w maszynce. Dodać
surowe białko i 2 łyżki posiekanego
koperku lub naci
pietruszki. Wymieszać starannie, przyprawić
solą i
pieprzem. Z przygotowanej masy uformować owalne wałki, zwężające się na obu końcach. Wałki spłaszczyć, ułożyć na niewielkiej blasze, skropić
wywarem z
mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, ale nie rumienić. Ostrożnie wyłożyć
łopatką na ogrzany półmisek, posypać posiekanym
koperkiem lub
pietruszką. Podawać z dodatkiem
ziemniaków z
wody (1-2 sztuki na porcję) i z
buraczkami.Uwagi:
wołowina z kością (chuda
karkówka lub chudy
szponder; warzywa:
marchew,
seler,
pietruszka; posiekany
koperek lub
natka pietruszkiPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: