Wykonanie
Aromatyczna i soczysta karkóweczka, właśnie z
karkówką zapiekaną w piekarniku ostatnio bardzo dużo eksperymentuję. Jest o wiele lepsza niż smażona tradycyjnie, bardzo miękka i rozpływająca się w ustach.Składniki1 kg
karkówki8 dużych
cebul2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerasólpieprzprzyprawa do mięsa wieprzowegoSposób
Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy
solą,
pieprzem oraz
przyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ
karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku.
Cebulę kroimy w
pióra,
marchewkę w cienkie plasterki,
pietruszkę oraz
selera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym
olejem wrzucamy
cebulę, smażymy, gdy nieco zmięknie dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance (koniecznie z pokrywką) układamy podsmażone warzywa, na nie kładziemy
karkówkę następnie całość przykrywamy pozostałymi warzywami. Naczynie zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, pieczemy przez 1,5 godziny.