ßßß Cookit - przepis na Ciasto truflowo-czekoladowe

Ciasto truflowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier puder 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
migdały posiekane 100 gramów
migdały ziemne 50 gramów
mąka 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
czekolada gorzka 200 gramów
masło 70 gramów
śmietana kremówka 250 mililitrów
żółtka 4 sztuk
kawa mocna 3 łyżek stołowych
winiak 3 łyżek stołowych
cukier 70 gramów
Wykonanie:
Ciasto: 5 jajek, 150g cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, 100g posiekanych migdałów, 50g migdałów ziemnych, 50g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gładka masę, dodając 3 łyżki gorącej wody. Następnie dodać migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
Masa: 200g czekolady gorzkiej, 70g masła, ćwierć litra śmietany kremówki, 4 żółtka, 3 łyżki mocnej kawy, 3 łyżki winiaku, 70g cukru.
Masło zagotować z 70g śmietany i w powstałej masie rozpuścić czekoladę. Żółtka z kawą, cukrem i winiakiem ubić na krem.Następnie dodać masę czekoladową, wymieszać i odstawić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić na sztywno pozostałą śmietanę, dodać do masy i wymieszać. Upieczone ciasto już całkowicie wystudzone przekroić na trzy blaty. Poszczególne warstwy przełożyć przygotowanym kremem i ciasto na dwie godziny pozostawić w lodówce.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5517/Ciasto-truflowo-czekoladowe