Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier puder 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
migdały posiekane 100 gramów
migdały ziemne 50 gramów
mąka 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
czekolada gorzka 200 gramów
masło 70 gramów
śmietana kremówka 250 mililitrów
żółtka 4 sztuk
kawa mocna 3 łyżek stołowych
winiak 3 łyżek stołowych
cukier 70 gramówWykonanie:Ciasto: 5
jajek, 150g
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego, 100g posiekanych
migdałów, 50g
migdałów ziemnych, 50g
mąki, 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia.
Jajka z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym ubić na gładka masę, dodając 3 łyżki gorącej
wody. Następnie dodać
migdały,
mąkę oraz
proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni C.Masa: 200g
czekolady gorzkiej, 70g
masła, ćwierć litra
śmietany kremówki, 4
żółtka, 3 łyżki mocnej
kawy, 3 łyżki
winiaku, 70g
cukru.
Masło zagotować z 70g
śmietany i w powstałej
masie rozpuścić
czekoladę.
Żółtka z
kawą,
cukrem i
winiakiem ubić na krem.Następnie dodać masę
czekoladową, wymieszać i odstawić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić na sztywno pozostałą
śmietanę, dodać do masy i wymieszać. Upieczone ciasto już całkowicie wystudzone przekroić na trzy blaty. Poszczególne warstwy przełożyć przygotowanym kremem i ciasto na dwie godziny pozostawić w lodówce.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: