ßßß
Składniki:4 jajka(oddzielnie żółtka i białka)1 cukier waniliowyłyżeczka masła3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g mąki250 g mascaropneśmietanka 30%(użyłam tej z biedronki)3 łyżki prażonych migdałów (płatki)2 gorzkie czekolady150 g cukru pudruPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni,formę do pieczenia (23cm)wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,powoli wsypuj kakao ciągle miksując. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj.W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę.Pianę przełóż do żółtek,wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Krem:Mascarpone przekładamy do miski.1 czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,odstawiamy do przestudzenia.Gdy czekolada przestygnie dodajemy ją do mascarpone i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera.Odmierzamy 250 ml śmietanki, przekładamy do miski i ubijamy(możecie dodać 1 łyżkę cukru pudru,wtedy krem będzie słodszy). Ubitą śmietankę przekładamy do serka i dokładnie mieszamy.Ciasto przekrawamy na pół.Kremem smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem,odstawiamy do lodówki.W między czasie przygotowujemy polewę.Pozostałą śmietankę przelewamy do rondelka,dorzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje. Studzimy.Polewą polewamy ciasto,na koniec dekorujemy płatkami migdałów :)
