Wykonanie
Najlepsze ciasta,to te z dużą ilością
czekolady,,,przynajmniej jak dla mnie :3Ten przepis jest banalnie prosty,wyjdzie każdemu. Możemy torcik podać do
kawki,,gdy przyjdą przyjaciółki itp,,ale tez idealnie będzie pasować na jakieś przyjęcie,jak urodziny. Wystarczy dodać jakąś fantazyjną dekorację,napis,,świeczkę i gotowe :)
Składniki:4
jajka(oddzielnie
żółtka i
białka)1
cukier waniliowyłyżeczka
masła3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
mąki250 g mascaropne
śmietanka 30%(użyłam tej z biedronki)3 łyżki prażonych
migdałów (
płatki)2
gorzkie czekolady150 g
cukru pudruPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni,formę do pieczenia (23cm)wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
masłem.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem,powoli wsypuj
kakao ciągle miksując. Na koniec dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj.W oddzielnej misce ubij
białka na sztywną pianę.Pianę przełóż do
żółtek,wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 40 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Krem:
Mascarpone przekładamy do miski.1
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej,odstawiamy do przestudzenia.Gdy
czekolada przestygnie dodajemy ją do
mascarpone i dokładnie mieszamy przy użyciu miksera.Odmierzamy 250 ml
śmietanki, przekładamy do miski i ubijamy(możecie dodać 1 łyżkę
cukru pudru,wtedy krem będzie słodszy). Ubitą
śmietankę przekładamy do
serka i dokładnie mieszamy.Ciasto przekrawamy na pół.Kremem smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem,odstawiamy do lodówki.W
między czasie przygotowujemy polewę.Pozostałą
śmietankę przelewamy do rondelka,dorzucamy połamaną
czekoladę i podgrzewamy aż
czekolada się rozpuści i zgęstnieje. Studzimy.Polewą polewamy ciasto,na koniec dekorujemy
płatkami migdałów :)