ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówszynka 200 gramówcebula 2 sztukmasło 30 gramówmąka 30 gramówbulion 1 szklanekmleko 1 szklanekmusztarda ostra 2 łyżek stołowychmajeranek 0,5 pęczekpieprz biały według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone młode ziemniaki, jeśli są za duże przekroić na połówki. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. Grube plastry szynki pokroić w dużą kostkę. Oczyszczona cebulę pokroić w plastry, zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion oraz mleko i wymieszać. Sos gotować 5 minut. Doprawić musztardą, solą, pieprzem oraz kilkoma listkami majeranku.Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki oraz szynkę i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udekorować majerankiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: