Wykonanie
Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (50 głosów)50 dag
ziemniaków1 szklanka gorącego
mleka1 łyżeczka
soli1
cebula30 dag
mięsa mielonego5 łyżek
masła2 łyżki
mąki1 szklanka
bulionupo 1 łyżeczce
koncentratu pomidorowego i
musztardy1 łyżka
masłapęczek
natkiShepherds pie (zapiekanka ziemniaczano-
mięsna) - sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, zalej wrzącą
wodą, gotuj 20 minut. Odcedź,
wodę pozostaw.
Ziemniaki utłucz, dodaj gorące
mleko i ewentualnie nieco
wody. Utrzyj mikserem z łyżką
masła i
solą na puszystą masę.
Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce
masła. Dodaj
mielone mięso, smaż razem jeszcze przez chwilę. Możesz dodać trochę świeżej
mięty, aby danie miało bardziej "angielski" smak. Przygotuj sos: rozgrzej półtorej łyżki
masła, oprósz
mąką i zasmaż. Wlej
bulion, mieszając zagotuj. Przypraw koncentratem i
musztardą.
Mięso przełóż do żaroodpornej formy. Polej sosem, na wierzchu rozsmaruj
ziemniaki, posyp resztą
masła startego na wiórki. Piecz 20-30 minut w temp. 225°C. Posyp posiekaną
natką i od razu podawaj.Zapiekanka brokułowa z
kurczakiemJagnięcina z Guinnessem zapiekana w cieście(zapiekanka pasterska) zawiera
jagnięcinę. Cottage pie to za to zapiekanka z
wołowiny. Czasem tych nazw używa się zamiennie. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano -
mięsna) Składniki: 50 dag
ziemniaków 1 szklanka gorącego
mleka 1 łyżeczka
soli 1
cebula 30 dag
mięsa mielonego 5 łyżek
masła 2 łyżki
mąki 1, używa się
jagnięciny, ale możesz ją przygotować także z dodatkiem dowolnego innego
mięsa mielonego. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano -
mięsna) 50 dag
ziemniaków 1 szklanka gorącego
mleka 1 łyżeczka
soli 1
cebula 30 dag
mięsa mielonego 5 łyżek
masła 2 łyżki
mąki 1 szklanka
bulionu po 1Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

zapiekanka pasterska, to klasyczne angielskie danie, przyrządzane tradycyjnie z
jagnięciną. Zamiast niej możesz wykorzystać również
mięso wieprzowe (najlepiej z
łopatki) lub z udźca
indyka. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano -
mięsna) 50 dag
ziemniaków 1 szklanka gorącego
mleka 1 łyżeczka
soli 19
razy mięso mielone
groszku. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano -
mięsna) 50 dag
ziemniaków 1 szklanka gorącego
mleka 1 łyżeczka
soli 1
cebula 30 dag
mięsa mielonego 5 łyżek
masła 2 łyżki
mąki 1 szklanka
bulionu po 1 łyżeczce
koncentratu pomidorowego i
musztardy 1 łyżka
masła pęczek
natki Ziemniaki obierz