Wykonanie
Coś pysznego z kuchni angielskiej, czyli ANGIELSKA ZAPIEKANKA :D

Składniki0,7 kg
ziemniakówłyżka
masłakilka łyżek
mleka0,5 kg
mięsa mielonego (wołowego)25dkg
pieczarek pieczarek2 ząbki
czosnku1 średnia
cebula2
marchewki1 szklanka
bulionu1 łyżka
koncentratu pomidorowegopół puszki
groszkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
słodka paprykaPrzygotowanie
Ziemniaki obieram i gotuje w osolonej wodzie. Następnie łącze z
masłem i odrobiną
mleka i ubijam, tworząc purée .
Cebulę smażę na odrobinie
oleju. Następnie dodaje
mięso i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiam niewielką ilością
soli,
pieprzu i
słodkiej papryki i smażę do zrumienienia. Następnie
pieczarki i
marchew kroję w plastry i podsmażam. Gdy
woda wyparuje, dodaje
mięso i wlewam szklankę
bulionu (gotuje, aż zmięknie
marchewka), dodaje łyżkę
koncentratu pomidorowego. Całość doprawiam do smaku. Gdy zredukuje się poziom płynu, dodaje
groszek.Do naczynia żaroodpornego przekładam
mięso z
pieczarkami i warzywami. Na końcu rozsmarowuje purée. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę do zrumienienia się
ziemniaków. Naprawdę pyszne!!!