ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (49 głosów)50 dag ziemniaków1 szklanka gorącego mleka1 łyżeczka soli1 cebula30 dag mięsa mielonego5 łyżek masła2 łyżki mąki1 szklanka bulionupo 1 łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy1 łyżka masłapęczek natkiShepherds pie (zapiekanka ziemniaczano-mięsna) - sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą, gotuj 20 minut. Odcedź, wodę pozostaw. Ziemniaki utłucz, dodaj gorące mleko i ewentualnie nieco wody. Utrzyj mikserem z łyżką masła i solą na puszystą masę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj mielone mięso, smaż razem jeszcze przez chwilę. Możesz dodać trochę świeżej mięty, aby danie miało bardziej "angielski" smak. Przygotuj sos: rozgrzej półtorej łyżki masła, oprósz mąką i zasmaż. Wlej bulion, mieszając zagotuj. Przypraw koncentratem i musztardą. Mięso przełóż do żaroodpornej formy. Polej sosem, na wierzchu rozsmaruj ziemniaki, posyp resztą masła startego na wiórki. Piecz 20-30 minut w temp. 225°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj.Zapiekanka brokułowa z kurczakiemJagnięcina z Guinnessem zapiekana w cieściesię jagnięciny, ale możesz ją przygotować także z dodatkiem dowolnego innego mięsa mielonego. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano - mięsna) 50 dag ziemniaków 1 szklanka gorącego mleka 1 łyżeczka soli 1 cebula 30 dag mięsa mielonego 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu po 1 łyżeczce(zapiekanka pasterska) zawiera jagnięcinę. Cottage pie to za to zapiekanka z wołowiny. Czasem tych nazw używa się zamiennie. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano - mięsna) Składniki: 50 dag ziemniaków 1 szklanka gorącego mleka 1 łyżeczka soli 1 cebula 30 dag mięsa mielonego 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 1Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron
angielskie danie, przyrządzane tradycyjnie z jagnięciną. Zamiast niej możesz wykorzystać również mięso wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub z udźca indyka. Shepherds pie (zapiekanka ziemniaczano - mięsna) 50 dag ziemniaków 1 szklanka gorącego mleka 1 łyżeczka soli 1 cebula 30 dag mięsa mielonego 5 łyżek9 razy mięso mielone
pie (zapiekanka ziemniaczano - mięsna) 50 dag ziemniaków 1 szklanka gorącego mleka 1 łyżeczka soli 1 cebula 30 dag mięsa mielonego 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu po 1 łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy 1 łyżka masła pęczek natki Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu