ßßß Cookit - przepis na Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina bez kości 600 gramów
włoszczyzna 250 gramów
ziemniaki 600 gramów
ogórki kwaszone 200 gramów
mąka 20 gramów
smalec 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zagotować w garnku 2 szklanki wody, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Odcedzić. Do rondla włożyć cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na tłuszczu oraz pokrojone w kostkę mięso i ziemniaki, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone na półplasterki ogórki oraz warzywa z wywaru (bez pora), dodać sól i pieprz. doprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Uwagi:
Smalec można zastąpić olejem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7217/Gulasz-po-mazursku