ßßß Cookit - przepis na Gulasz ogrodnika

Gulasz ogrodnika

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso z jagnięcia 0.5 kilogramów
masło według uznania
marchew 2 sztuk
pomidor 2 sztuk
cebula 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
mięta według uznania
jogurt naturalny według uznania
Wykonanie:
1. Mięso natrzeć solą, pieprzem, pokrajać w 2 cm kostkę.2. Masło lub olej mocno rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso.3. Dodać marchew, wlać tyle wody, aby przykrywała mięso, gotować na małym ogniu, aż będzie na wpół miękkie.4. Dodać pomidory, cebulę paprykę, sól i pieprz, dusić. W razie potrzeby podlać wodą - po ugotowaniu powinno być około 1 i 1/2 szklanki sosu.5. Mięso ułożyć na gorących talerzach, przybrać na wierzchu jarzynami, polać jogurtem o temperaturze pokojowej, posypać miętą lub zieloną pietruszką.6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ze świeżym białym pieczywem. Proporcje dla 4-5 osóbDo gulaszu można dodać i inne jarzyny: bakłażany, brukiew, ziemniaki, kabaczki czy świeże ogórki.
Uwagi:
masło lub olej jadalny do smażenia, marchewki pokrojone w grube talarki, pomidory sparzone obrane i pokrojone w grube plastry, cebula pokrojona w plasterki, papryka grubo posiekana,mięta drobno posiekana świeża, suszona lub zielona pietruszka
Kuchnia Turecka
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-13
Polecam!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2261/Gulasz-ogrodnika