Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
mięso z jagnięcia 0.5 kilogramów
masło według uznania
marchew 2 sztuk
pomidor 2 sztuk
cebula 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
mięta według uznania
jogurt naturalny według uznaniaWykonanie:1.
Mięso natrzeć
solą,
pieprzem, pokrajać w 2 cm kostkę.2.
Masło lub
olej mocno rozgrzać w rondlu, zrumienić
mięso.3. Dodać
marchew, wlać tyle
wody, aby przykrywała
mięso, gotować na małym ogniu, aż będzie na wpół miękkie.4. Dodać
pomidory,
cebulę paprykę,
sól i
pieprz, dusić. W razie potrzeby podlać
wodą - po ugotowaniu powinno być około 1 i 1/2 szklanki sosu.5.
Mięso ułożyć na gorących talerzach, przybrać na wierzchu jarzynami, polać
jogurtem o temperaturze pokojowej, posypać
miętą lub zieloną
pietruszką.6. Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko lub ze świeżym
białym pieczywem. Proporcje dla 4-5 osóbDo gulaszu można dodać i inne jarzyny:
bakłażany,
brukiew,
ziemniaki,
kabaczki czy świeże
ogórki.Uwagi:
masło lub
olej jadalny do smażenia,
marchewki pokrojone w grube talarki,
pomidory sparzone obrane i pokrojone w grube plastry,
cebula pokrojona w plasterki,
papryka grubo posiekana,
mięta drobno posiekana świeża, suszona lub zielona
pietruszkaKuchnia TureckaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-13Polecam!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: