Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
fasola biała 0.5 szklanek
olej jadalny 2 łyżek stołowych
baranina bez kości 0.5 kilogramów
cebula 2 sztuk
pomidor 4 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
chili 0.25 łyżek deserowych
curry 1 łyżek stołowych
cukier 1.5 łyżek deserowych
woda 0.25 szklanek
ocet 1 łyżek deserowych
jabłko 1 sztuk
rodzynki 4 łyżek stołowychWykonanie:1. Opłukaną
fasolę namoczyć, odstawić na 12 godz.2. Odcedzić, gotować w świeżej wodzie na średnim ogniu przez godzinę.3.
Olej lub
masło rozgrzać w garnku, dodać
cebulę, smażyć przez 5 min.4. Włożyć
mięso, smażyć ze wszystkich stron aż się zrumieni.5. Dodać
pomidory,
sól, chlli, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.6. Połączyć proszek
curry lub gram
masła z
cukrem,
wodą i
octem, wlać do
mięsa, wymieszać.7.
Fasolę odcedzić włożyć wraz z
jabłkiem i
rodzynkami do garnka, wymieszać.8. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu lub piec w piekarniku 150-160o C) przez 2 i 1/2 godziny. W razie potrzeby dolać trochę
wody.9. Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko i
zieloną sałatą lub surówką.Proporcje dla 5-6 osóbUwagi:
olej jadalny lub
masło,
baranina pokrojona w kostkę, posiekane
cebule,
pomidory sparzone obrane i posiekane, 1 łyżka proszku
curry lub gram
masła,
ocet 6%, posiekane
jabłko,
rodzynki niekoniecznieKuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: