ßßß Cookit - przepis na Kapusta czerwona w słoikach na zimę

Kapusta czerwona w słoikach na zimę

nazwa

Wykonanie

Składniki: (na 6 słoików 0,9l)
2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg),
4 cebule,
4 jabłka,
3l wody,
1szklanka octu (250ml),
250g cukru (14łyżek),
30g soli (2łyżki),
8łyżek oleju.
Przygotowanie:
Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki włożyć do garnka i dodać do nich wodę, ocet, cukier, sól i olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć. Słoiki mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i włożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 10minut. Po pasteryzacji wyjąć słoiki z garnka i położyć na blacie, wyłożonym ściereczką nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować do spiżarni lub w inne miejsce.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/02/kapusta-czerwona-w-soikach-na-zime.html