Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro
kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra
kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem
boczku, ale ja preferuję wersję bez
mięsa. W końcu
boczek jest w roladzie :-).
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1 mała główka
czerwonej kapusty2 szklanki
wody1
cebula1 małe
jabłko2 łyżki
octusól morskacukierpieprz czarnyolej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy
woda i dusimy przez 30 minut, aż
kapusta zmięknie.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy
cebulę. Dodajemy ją do
kapusty.
Jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę i również dodajemy do
kapusty.
Kapustę przyprawiamy, skrapiamy
octem i mieszamy. Podajemy na ciepło.