ßßß
Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-).Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1 mała główka czerwonej kapusty2 szklanki wody1 cebula1 małe jabłko2 łyżki octusól morskacukierpieprz czarnyolej do smażenia
Wykonanie:Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.Na patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy ją do kapusty. Jabłko obieramy i kroimy w drobna kostkę i również dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy, skrapiamy octem i mieszamy. Podajemy na ciepło.