Wykonanie
Od 2 lat obiecywałam sobie, że kiedyś latem narobię całą piwnicę słoików żeby na zimę była z tego radość. Poza tym M. uwielbia wszelkiego rodzaju specjały tego typu. Ale mijało lato za latem i nic. Aż wreszcie się zmobilizowałam i efekt bardzo mnie uszczęśliwił.
Sałatka pochodzi z stądPod tym przepisem jest mnóstwo pozytywnych komentarzy więc zaryzykowałam. I naprawdę było warto. Smakuję dobrze jeszcze nie zawekowana więc co dopiero będzie jak odstoi swoje.....Mmmmmm..pychota. Przepis trochę zmodyfikowałam.Składniki:2, 5 kg
ogórków gruntowych3 duże
papryki czerwone5 dużych
cebul1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru2 szklanki
octu jabłkowego ekologicznego( w oryginalnym przepisie 10%
ocet spirytusowy)1 łyżka
pieprzu czarnego mielonego2 łyżki
soli morskiejWykonanie:
Ogórki pokroić w plasterki,
paprykę w cienkie słupki a
cebulę w piórka. Wszystko najlepiej wrzucić do wielkiej miski żeby
potem było łatwo mieszać. Pokrojone składniki połączyć z pozostałymi i postawić na jakieś 3 godziny.Po tym czasie, rozłożyć do słoików i pasteryzować czyli ok.15 minut gotować słoiki w garnku. Na dno garnka najlepiej włożyć ściereczkę na której
potem postawimy słoiki. Po obgotowaniu słoiki najlepiej poukładać zakrętką do dołu.Z tego przepisu wyszło mi 12 słoików. Na pewno to nie koniec moich tegorocznych weków. Kolejnymi wartymi polecenia przepisami oczywiście się podzielę :)