Wykonanie
Chutney
jabłkowy należy od 2 lat do
hitów wśród mich
przetworów. Pamiętam, że gdy zrobiłam go po raz pierwszy, Mama, nie mogła się oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do połączenia
jabłek i
cebuli. Dzisiaj jest tak, że gdy wyjadamy ostatni słoiczek idę na zakupy i robię kolejną porcję.
Pora roku nas bowiem w tym przypadku nie ogranicza,
jabłka można kupić przez okrągły rok.
Składniki:1,5 kg
jabłek1 duża
cebule2 oczyszczone
papryczki chili + kilkanaście
płatków10 dkg
rodzynek1 łyżeczka
musztardy francuskiejszklanka
cukru100 g
octu jabłkowegokilka
goździkówsól,
pieprz do smaku2 łyżki
oleju ( u mnie kujawski)
Przygotowanie:W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej,
cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w dość dużą kostkę ( robię tak ponieważ
jabłka i tak się rozpadną podczas gotowania , a chce, żeby chutnej nie miał konsystencji papki), dorzucić do
cebuli, dodać
cukier i
miód.Papryczkę oczyścić z ziaren, pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do garnka.Ja dodaję jeszcze kilka ziaren (
płatków), tak około 10 szt, lubię wyrazisty i ostry smak
chili w chutneyu.Czas na pozostałe składniki,
rodzynki,
ocet,
sól i
pieprz.Garnek należy przykryć i dusić nasz przysmak na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając .Pod koniec gotowania dorzucić
musztardę i pogotować jeszcze około 5 minut.Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.Tak przygotowane słoiki przechowuję w lodówce. Serdecznie polecam ten przepis i życzę smacznego.