ßßß Cookit - przepis na Chutney jabłkowy

Chutney jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Chutney jabłkowy należy od 2 lat do hitów wśród mich przetworów. Pamiętam, że gdy zrobiłam go po raz pierwszy, Mama, nie mogła się oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do połączenia jabłek i cebuli. Dzisiaj jest tak, że gdy wyjadamy ostatni słoiczek idę na zakupy i robię kolejną porcję. Pora roku nas bowiem w tym przypadku nie ogranicza, jabłka można kupić przez okrągły rok.
Składniki:
1,5 kg jabłek
1 duża cebule
2 oczyszczone papryczki chili + kilkanaście płatków
10 dkg rodzynek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
szklanka cukru
100 g octu jabłkowego
kilka goździków
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju ( u mnie kujawski)
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w dość dużą kostkę ( robię tak ponieważ jabłka i tak się rozpadną podczas gotowania , a chce, żeby chutnej nie miał konsystencji papki), dorzucić do cebuli, dodać cukier i miód.Papryczkę oczyścić z ziaren, pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do garnka.Ja dodaję jeszcze kilka ziaren ( płatków), tak około 10 szt, lubię wyrazisty i ostry smak chili w chutneyu.Czas na pozostałe składniki, rodzynki, ocet, sól i pieprz.Garnek należy przykryć i dusić nasz przysmak na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając .Pod koniec gotowania dorzucić musztardę i pogotować jeszcze około 5 minut.Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.Tak przygotowane słoiki przechowuję w lodówce. Serdecznie polecam ten przepis i życzę smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/11/chutney-jabkowy.html