« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilet z indyka 1,5 kilogramówfasolka szparagowa mrożona 800 gramówcebula 3 sztukpomidory 2 sztukolej 3 łyżek stołowychtymianek suszony 1 łyżek stołowychbułka tarta 1 łyżek stołowychśmietana 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychkrokiety ziemniaczane mrożone 1 sztuktymianek, gałązki 4 sztukpieprz czerwony 1 łyżek deserowychszczypiorek według uznanianatka pietruszki według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczone 2 cebule i pomidory pokroić na ćwiartki. Umyte, osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Brytfankę wysmarować olejem i ułożyć w niej mięso. Obok rozłożyć pokrojone cebule i pomidory. Piec 75 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia mięso podlewać gorącą wodą ( do 750ml płynu). Pozostała oczyszczoną cebulę posiekać i wymieszać z tymiankiem, bułką tartą i łyżką śmietany. Przygotowaną mieszanką posmarować mięso na 15 minut przed końcem pieczenia. Fasolkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim krokiety 5 minut na średnim ogniu. Mięso wyjąć, a wywar przecedzić. Dodać resztę śmietany i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i zagęścić sos. dodać świeży tymianek i czerwony pieprz. Porcje fasolki związać szczypiorkiem w małe pakieciki. Pieczeń pokroić w plastry, podawać z fasolką i krokietami. Udekorować natką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: