Wykonanie
Pyszne, bardzo szybkie kotleciki, bo przecież skoro
fasolka z zalewy, to nie trzeba ich długo smażyć. Doskonałe na lekki obiad, podałam je ze smażonym
chlebkiem z komosy ryżowej i
sałatką z
papryki. Uszy nam się trzęsły przy tym obiedzie :)



Składniki na 5 sztuk:
czerwona fasolka (po odsączeniu z puszki- 240 g)1
cebula2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz do smakułyżka
bułki tartejolej do smażeniaewentualnie: 1 łyżka
maki ziemniaczanejPrzygotowanie:Odsączam dokładnie
fasolę na sicie, po czym przerzucam ją do miski i rozgniatam widelcem (pozostawiając kawałki).
Cebulę kroję w kostkę i na niewielkiej ilości
oleju smażę do zeszklenia (uprzednio ją lekko
solę), dorzucam razem ze
szczypiorkiem do
fasoli. Doprawiam
sola i
pieprzem. Z masy dobrze formuje się kotleciki, aczkolwiek przy smażeniu są bardzo delikatne- więc ewentualnie można dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej. Lekko obtaczam je w
bułce tartej, smażę po 2-3 minuty z każdej strony.Przepis autorski.


