Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina na pieczeń 800 gramów
cebula 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
musztarda miodowa 4 łyżek deserowych
musztarda kremowa Dijon 1 łyżek deserowych
bułka tarta 2 łyżek deserowych
tymianek 0,5 pęczek
majeranek 0,5 pęczek
wywar mięsny 400 mililitrów
winogrona mieszane 500 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
likier porzeczkowy 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowychzagęstnik do
sosów 3,5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osączone
mięso natrzeć
solą oraz
pieprzem. Oczyszczona
cebule pokroić na ćwiartki. Obie
musztardy wymieszać z
bułka tarta. Połowę opłukanych
ziół posiekać, wymieszać z masą
musztardową i posmarować
mięso.
Mięso ułożyć w brytfannie i piec bez przykrycia ok. 60 minut w 200 stopniach. Po 15 minutach wlać
wywar mięsny, a na 10 minut przed końcem pieczenia obłożyć pieczeń resztą
ziół.Oczyszczone, osuszone
winogrona przekroić na pół.
Cukier skarmelizować, wlać
likier i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, wrzucić do karmelu kawałki
masła i wymieszać. Włożyć
winogrona i pozostawić na 5 minut.Pieczeń wyjąc z brytfanny i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczeni przecedzić, zagotować, dodać zagęstnik i wymieszać i szybko zagotować. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Pieczeń pokroić. Podawać polaną sosem z
ziemniakami i
winogronami, udekorowaną gałązkami
ziół.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: