ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoseler, duży 1 sztukłodygi selera naciowego 4 sztukjabłka 2 sztukser ementaler 150 gramówszynka 200 gramóworzechy włoskie 100 gramówsałata 0,5 sztukroszponka 6 sztukjogurt naturalny 0,5 szklanekmajonez 3 łyżek stołowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychcurry według uznaniacukier według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony korzeń selera pokroić w zapałkę, wrzucić do lekko osolonego i zakwaszonego sokiem z cytryny wrzątku i blanszować 3 minuty, przelać zimna wodą na sicie, osączyć i odstawić do ostudzenia.Umyte łodygi selera naciowego, oczyścić z włókien i pokroić w cienkie plasterki. Umyte jabłka przekroić i wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w piórka. Żółty ser i szynkę pokroić w niewielkie słupki jednakowej wielkości.Sałatę opłukać i osuszyć. Większe liście porwać na kawałki, a małe pozostawić w całości. Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miseczki.Sos: jogurt połączyć z majonezem i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem i szczyptą cukru.Sałatkę polać sosem i wymieszać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Super przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: