Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
seler, duży 1 sztuk
łodygi selera naciowego 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
ser ementaler 150 gramów
szynka 200 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
sałata 0,5 sztuk
roszponka 6 sztuk
jogurt naturalny 0,5 szklanek
majonez 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
curry według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony
korzeń selera pokroić w zapałkę, wrzucić do lekko osolonego i zakwaszonego
sokiem z cytryny wrzątku i blanszować 3 minuty, przelać zimna
wodą na sicie, osączyć i odstawić do ostudzenia.Umyte
łodygi selera naciowego, oczyścić z włókien i pokroić w cienkie plasterki. Umyte
jabłka przekroić i wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w piórka.
Żółty ser i
szynkę pokroić w niewielkie słupki jednakowej wielkości.
Sałatę opłukać i osuszyć. Większe liście porwać na kawałki, a małe pozostawić w całości.
Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miseczki.Sos:
jogurt połączyć z
majonezem i
sokiem cytrynowym, doprawić do smaku
curry,
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru.
Sałatkę polać sosem i wymieszać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Super przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: