ßßß Cookit - przepis na Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
seler, duży 1 sztuk
łodygi selera naciowego 4 sztuk
jabłka 2 sztuk
ser ementaler 150 gramów
szynka 200 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
sałata 0,5 sztuk
roszponka 6 sztuk
jogurt naturalny 0,5 szklanek
majonez 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
curry według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony korzeń selera pokroić w zapałkę, wrzucić do lekko osolonego i zakwaszonego sokiem z cytryny wrzątku i blanszować 3 minuty, przelać zimna wodą na sicie, osączyć i odstawić do ostudzenia.
Umyte łodygi selera naciowego, oczyścić z włókien i pokroić w cienkie plasterki. Umyte jabłka przekroić i wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w piórka. Żółty ser i szynkę pokroić w niewielkie słupki jednakowej wielkości.
Sałatę opłukać i osuszyć. Większe liście porwać na kawałki, a małe pozostawić w całości. Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miseczki.
Sos: jogurt połączyć z majonezem i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sałatkę polać sosem i wymieszać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sałatki
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Super przepis
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4906/Salatka-Waldorf