ßßß Cookit - przepis na Zupa leśna zabielana

Zupa leśna zabielana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
grzyby 500 gramów
cebula 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
bulion warzywny 1,5 litrów
masło 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 150 mililitrów
tymianek według uznania
żółtka 6 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby pokroić, a oczyszczone ziemniaki pokroić w gruba kostkę. Oczyszczona cebule posiekać. Masło rozgrzać w garnku, włożyć cebule oraz grzyby i mieszając, smażyć, aż grzyby puszczą sok. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić i dodać do grzybów. Wlać bulion, dodać listki, ziele angielskie, sól oraz pieprz i wymieszać. Gotować 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy włożyć ziemniaki, uzupełnić płyn, zagęścić śmietana wymieszaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku. Do ogrzanych miseczek rozlać gorąca zupę. Do każdej porcji włożyć żółtko i posypać listkami tymianku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Jaj
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10959/Zupa-lesna-zabielana