Wykonanie
Tradycyjne uszka do barszczu wigilijnego według przepisu mojej mamy. Obowiązkowo na Wigilię i
potem podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie bez nich barszczu. To jeden z tych przepisów rodzinnych, których ani zmieniać, ani ulepszać nie trzeba.Uszka do barszczu czerwonego - przepis tradycyjny, krok po krokuPrzepis na ciasto do uszekSkładniki:1 kg
mąki poznańskiej, typ 5001
żółtkosólwrzątekSkładniki:400 g mrożonych podgrzybków2 średnie
cebulemasło do smażenia, najlepiej klarowane
sólpieprzWykonanie:Rozmrożone
grzyby drobno pokroić - odlać sok, który puściły podczas rozmrażania (można go wykorzystać np. do barszczu czerwonego albo bigosu).
Cebule zemleć, przesmażyć na
maśle na patelni przez ok. 5 minut. Dodać do smaku
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Można zamrozić.Składniki:1/2 kg
wołowiny z kością20 dag
kiszonej kapustypęczek
włoszczyzny1
cebula + 1
cebulamasło do smażenia, najlepiej klarowane
liść laurowy4 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprzWykonanie:Ugotować rosół na
włoszczyźnie z przewagą
marchewki (bez
selera) z dodaniem przypalonej na ogniu całej
cebuli (nieobranej) oraz na
wołowinie z kością. Dodać
liść laurowy i 4 ziarenka
ziela angielskiego.Gotować na wolnym ogniu, aż
wołowina będzie miękka. Rosół wykorzystać jako
wywar do niepostnego barszczu czerwonego albo innej zupy.
Wołowinę wyjąć z rosołu i po ostudzeniu zemleć w maszynce do
mięsa (sitko w maszynce musi
mieć większe oczka).
Kapustę kiszoną ugotować w wodzie do miękkości (nie solić
wody).
Kapustę odcedzić i po ostudzeniu drobno pokroić.
Kapusta sprawi, że farsz będzie wilgotny. Dodać do mielonej
wołowiny.
Cebulę zemleć i przesmażyć na
maśle, aż się zeszkli , a następnie dodać do
wołowiny z
kapustą. Doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać ręką.Ciasto na uszka lub pierogi - jak zrobić:Na stolnicę wysypać 1 kg
mąki, posolić
mąkę (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki). Zrobić dołek na środku kopczyka i wlać
żółtko, wymieszać nożem lub widelcem - z
mąką.Dolewać na górę kopczyka
mąki, stopniowo, wąskim strumieniem, gorącą
wodę z czajnika. Cały czas mieszać widelcem . Wlać ok. 3/4 szklanki
wody, po dokładnym wymieszaniu widelcem poczekać, aż ciasto ostygnie (oki. 5 minut) i wyrabiać rękoma ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i sprężyste.Ciasto pokroić na 4-5 kawałków. Każdy kawałek (etapami) rozwałkowywać na dość cienki placek. Ciasto kroić na pasy, a następnie na kwadraty o
boku ok. 6 cm (w przypadku uszek) lub wykrawać krążki o śr. ok. 8 cm (w przypadku robienia pierogów).Na każdy kwadrat lub krążek nakładać farsz (na środek). Połączyć dwa przeciwległe rogi kwadratu i zlepić brzegi tak, aby powstał trójkąt. Następnie skleić ze sobą 2 przeciwległe rogi trójkąta - te przy podstawie (lepić tak, aby powstał mały otwór uszka). W przypadku pierogów dokładnie zlepić brzegi ciasta. Jeśli użyliśmy zbyt dużo
mąki przy rozwałkowywaniu i nie chcą się zlepiać, można posmarować brzegi
wodą - to nam pomoże.Uszka lub pierogi wrzucać na gotującą, posoloną
wodę (na 3 litry
wody pół czubatej łyżki
soli). Mieszać po dnie garnka, aby się uszka nie przylepiły. Jak uszka lub pierogi wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową,Można polać pierogi z
mięsem przesmażonymi kosteczkami
wędzonego boczku i drobno pokrojonej
cebuli, zeszklonej na
maśle.Uszka i pierogi przygotowane wcześniej można zamrozić na aluminiowych tackach (pierogi i uszka nie mogą się stykać ze sobą podczas zamrażania). Po 2 godzinach można przełożyć zamrożone już pierogi i uszka do plastikowych woreczków i włożyć z powrotem do zamrażalnika.(pierogi i uszka zamrożone w woreczkach zajmują mało miejsca w porównaniu z tackami)Dokumentacja fotograficzna - jak zrobić uszka krok po kroku:
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb