Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
twarożek chudy 100 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
cebula 500 gramów
boczek wędzony 100 gramów
ser gouda 200 gramów
jajka 3 sztuk
śmietana gęsta 200 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
majeranek według uznaniaWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem, dodać
twaróg, 3 łyżki
oleju i 1/2 łyżeczki
soli, szybko zagnieść ciasto.Oczyszczoną
cebulę pokroić w cienkie krążki. Pokrojony w kostkę
boczek wysmażyć na pozostałym
oleju, dodać
cebulę i dusić 5 minut, mieszając doprawić do smaku
pieprzem i
majerankiem.Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyścielić nim natłuszczoną średnią tortownicę, brzegi przycisnąć. Na spodzie ułożyć
cebulę z
boczkiem.
Ser gouda zetrzeć na grube wióry.
Śmietanę wymieszać z
jajkami i połową
sera, doprawić
solą i
pieprzem. Polać zapiekankę. Całość posypać pozostałym
serem. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: