ßßß Cookit - przepis na Quiche lotaryńskie

Quiche lotaryńskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
twarożek chudy 100 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
cebula 500 gramów
boczek wędzony 100 gramów
ser gouda 200 gramów
jajka 3 sztuk
śmietana gęsta 200 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
majeranek według uznania
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, dodać twaróg, 3 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli, szybko zagnieść ciasto.
Oczyszczoną cebulę pokroić w cienkie krążki. Pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na pozostałym oleju, dodać cebulę i dusić 5 minut, mieszając doprawić do smaku pieprzem i majerankiem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyścielić nim natłuszczoną średnią tortownicę, brzegi przycisnąć. Na spodzie ułożyć cebulę z boczkiem. Ser gouda zetrzeć na grube wióry. Śmietanę wymieszać z jajkami i połową sera, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Całość posypać pozostałym serem. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5091/Quiche-lotarynskie