ßßß
Składniki:Pół szklanki mąki żytniej chlebowej1, 5 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soliszczypta pieprzukulka mozzarelli pokrojona w kostkęok 100 g wędzonego boczkuduża cebulaszczypta czerwonej paprykiszczypta kuminu (można pominąć)1 duże jajko3/4 szklanki mleka1/4 szklanki oleju o neutralnym smakuWykonanie:Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż stanie się lekko chrupiący. Zdejmij go z patelni i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w półplasterki. Odstaw boczek i cebulę aż przestygną.W jednej misce wymieszaj składniki suche czyli obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszaj. W drugiej misce połącz składniki mokre czyli mleko, jajko, olej i wrzuć boczek i cebulę. Połącz "obie miski" i dodaj mozzarellę. Wymieszaj wszystko niezbyt dokładnie. Napełnij ciastem papiloty. Piecz ok 25- 30 minut. Po 20 minutach sprawdź czy są upieczone. Trzeba ich po prostu pilnować. Jeśli po tym czasie (30 min) wbity patyczek nie będzie suchy pozostaw je w piekarniku jeszcze na chwilę.Smacznego!