Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegobulwa
kopru wloskiego (fenkuł)1 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
por 1 sztuk
kalafior 1 szklanek
bulion drobiowy 2 szklanek
mleko 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 0,5 szklanek
ser rokpol 0,25 szklanek
skórka z cytryny według uznania
szczypiorek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony, pokrojony na ćwiartki fenkuł ułożyć na blasze do pieczenia i polać łyżką
oliwy, oprószyć
solą oraz
pieprzem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zrumieni. Ostudzony pokroić w 1 cm grubości paski. Oczyszczoną, białą część
pora, pokrojona w plasterki wrzucić na rozgrzaną w garnku łyżkę
oleju i smażyć pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodać szklankę różyczek
kalafiora oraz
bulion i gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie zmiksować razem z opieczonym fenkułem. Wlać ponownie do garnka, dodać
mleko wymieszane ze
śmietaną oraz
wino i grubo posiekane
orzechy. Chwile gotować. Zupę podawać w ogrzanych miseczkach z pokruszonym
serem wymieszanym z posiekaną
skórką cytryny oraz posypaną posiekanym
szczypiorkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
seremZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: