ßßß Cookit - przepis na Zupa z orzechów włoskich

Zupa z orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
bulwa kopru wloskiego (fenkuł)1 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
por 1 sztuk
kalafior 1 szklanek
bulion drobiowy 2 szklanek
mleko 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 0,5 szklanek
ser rokpol 0,25 szklanek
skórka z cytryny według uznania
szczypiorek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony, pokrojony na ćwiartki fenkuł ułożyć na blasze do pieczenia i polać łyżką oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zrumieni. Ostudzony pokroić w 1 cm grubości paski. Oczyszczoną, białą część pora, pokrojona w plasterki wrzucić na rozgrzaną w garnku łyżkę oleju i smażyć pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodać szklankę różyczek kalafiora oraz bulion i gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie zmiksować razem z opieczonym fenkułem. Wlać ponownie do garnka, dodać mleko wymieszane ze śmietaną oraz wino i grubo posiekane orzechy. Chwile gotować. Zupę podawać w ogrzanych miseczkach z pokruszonym serem wymieszanym z posiekaną skórką cytryny oraz posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11246/Zupa-z-orzechow-wloskich