Wykonanie
Dzień dobry!Jesień coraz bardziej
daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry.

Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z
kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.Zapraszam!Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.Składniki:2 średnie
kalafiory1
por500 ml
bulionu warzywnego500 ml
mleka150 g
sera z niebieską pleśniąsól,
pieprzoliwaWykonanie:
Kalafiory i
pora dokładnie myjemy, z
pora odcinamy liście, pozostałą część szatkujemy.
Kalafiory dzielimy na małe różyczki.
Pora podsmażamy w garnku na odrobinie
oliwy, wrzucamy
kalafiora i zalewamy
bulionem oraz
mlekiem. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem, aż
kalafior zmięknie.

Do zupy dodajemy pokruszony
ser, dokładnie blendujemy na jednolity krem, doprawiamy.Krem podajemy udekorowany surową różyczką
kalafiora lub odrobiną
tymianku.Smacznego!