Wykonanie
Trwa u mnie sezon na zapiekanie. Mam ochotę zapiekać wszystkie warzywa. Robić z nich pasty, kremy.. To chyba przez tą jesień:) Postanowiłam też wykorzystać tony tahini które mam. I po tym, jak dodałam je do pasty z pieczonej
marchewki, dyni i
babatów wiem, że z warzywami sprawdza się idealnie. Dlatego dziś zupa z
kalafiora z
orzechami i tahini właśnie. Ma dość niecodzienny smak, ale jest naprawdę smaczna i ciekawa.

Składniki:3/4 dużego
kalafiorabulion warzywnygarść
orzechów włoskichłyżka sezamowej pasty- tahini- lub wg gustu
sólpieprzoliwa truflowaWykonanie:
Kalafior umyj i podziel na mniejsze części. Rozłóż go na macie blaszce wyłożoną matą do pieczenia, przypraw
solą i
pieprzem i
skrop olejem np. z pestek
winogron. Piecz ok 30-40 minut aż będzie miękki- zaglądaj do niego co jakiś czas i sprawdzaj czy się nie przypali. Gdy będzie miękki odstaw go do wystygnięcia. Następnie wrzuć do blendera i zalej
bulionem. Ilość
bulionu zależy od tego jak gęste zupy lubisz. Dodaj tahini,
orzechy i zmiksuj. Przelej do garnka i gotuj kilka minut. Przelej na talerz i każdą porcję
skrop oliwą truflową.Smacznego!