ßßß Cookit - przepis na Zupa z orzechów włoskich

Zupa z orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Paweł Kiszkiel
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 duża bulwa pokrojona na ćwiartki fenkułu (kopru włoskiego)
2 łyżki oliwy extra vergine
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 por (biała część) pokrojony w plasterki
1 szklanka różyczek kalafiora
2 szklanki rosołu z kurczaka
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka wymieszanego z 1 łyżką śmietany
2 łyżki wytrawnej sherry
1/2 szklanki grubo pokrojonych prażonych orzechów włoskich
1/4 szklanki pokruszonego sera stilton lub roquefort
drobno posiekana skórka cytrynowa
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Zupa z orzechów włoskich - sposób przygotowania: Na blasze do pieczenia polewamy fenkuł 1 łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem do smaku i pieczemy 15 minut w 200 st. C, aż się ładnie zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm. Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy pora i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy kalafiora oraz rosół i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z opieczonym fenkułem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko ze śmietaną oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy w ogrzanych miseczkach, z serem wymieszanym ze skórką cytrynową. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem. [1 porcja - 238 kcal]
Orzechy włoskie na słodko i słono - nie tylko od święta
soku - ok. 20 min. Dodaj cukier, wymieszaj, a następnie dodaj mrożone owoce. Ponownie odparuj, aż otrzymasz ok. 1 i 1/2 szklanki sosu, dodaj miód i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy w całości, wymieszaj. Kawałki sernika podawaj z sosem. Autor: Zuzanna Wiciejowska Zupa z orzechów włoskich
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601341/zupa z orzechow wloskich/p