Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Paweł KiszkielCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 duża bulwa pokrojona na ćwiartki fenkułu (
kopru włoskiego)2 łyżki
oliwy extra verginesólświeżo zmielony
czarny pieprz1
por (biała część) pokrojony w plasterki1 szklanka różyczek
kalafiora2 szklanki rosołu z
kurczaka1/2 szklanki
odtłuszczonego mleka wymieszanego z 1 łyżką
śmietany2 łyżki
wytrawnej sherry1/2 szklanki grubo pokrojonych prażonych
orzechów włoskich1/4 szklanki pokruszonego
sera stilton lub
roquefortdrobno posiekana
skórka cytrynowa1 łyżka posiekanego
szczypiorkuZupa z
orzechów włoskich - sposób przygotowania: Na blasze do pieczenia polewamy fenkuł 1 łyżką
oliwy, oprószamy
solą i
pieprzem do smaku i pieczemy 15 minut w 200 st. C, aż się ładnie zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm. Drugą łyżkę
oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy
pora i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy
kalafiora oraz rosół i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z opieczonym fenkułem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy
mleko ze
śmietaną oraz
sherry i
orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy w ogrzanych miseczkach, z
serem wymieszanym ze
skórką cytrynową. Z wierzchu posypujemy
szczypiorkiem. [1 porcja - 238 kcal]
Orzechy włoskie na słodko i słono - nie tylko od święta

soku - ok. 20 min. Dodaj
cukier, wymieszaj, a następnie dodaj
mrożone owoce. Ponownie odparuj, aż otrzymasz ok. 1 i 1/2 szklanki sosu, dodaj
miód i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj
orzechy w całości, wymieszaj. Kawałki sernika podawaj z sosem. Autor: Zuzanna Wiciejowska Zupa z
orzechów włoskich