Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ozorki cielęce 500 gramów
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
oliwa według uznania
cytryna 1 sztuk
wino białe 50 mililitrów
żelatyna 3 łyżek stołowych
roszponka według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorować ozorki i wykroić gruczoły ślinowe. Zalać
wodą, dodać oczyszczone warzywa i
przyprawy. Gotować 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zdjąć skórkę i gotować jeszcze 20 minut. Ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić w plasterki. Ze sparzonej
cytryny skroić skórkę w paski. Trójkątne salaterki lub inne naczynia natrzeć
oliwą i posypać skórką oraz ułożyć
mięso.Przecedzony
wywar doprawić
solą,
pieprzem,
winem oraz
sokiem z cytryny. Gorący połączyć z
żelatyną, a gdy zgęstnieje zalać ozorki. Przed podaniem ozdobić je
roszponka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: