ßßß Cookit - przepis na Warzywa po grecku

Warzywa po grecku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
małe marchewki 4 sztuk
małe pietruszki 4 sztuk
cebulki 8 sztuk
małe cukinie 2 sztuk
bulwa kopru włoskiego 1 sztuk
małe karczochy 4 krople
czosnek 4 ząbki
ocet winny 1 łyżek stołowych
białe wino 5 łyżek stołowych
wywar z drobiu 3 szklanek
ziarna kolendry 15 sztuk
świeża kolendra(pęczek)1/2 sztuk
oliwa z oliwek według uznania
sól, biały pieprz mielony według uznania
Wykonanie:
Oskrob ze skórki, a następnie umyj marchewki i pietruszki. Umyj i pokrój na kawałki cukinie i koper włoski, odrzuć pierwszy plasterek kopru włoskiego, następnie koper podziel na osiem części. Obierz karczochy zachowując końce łodyżek i około 2-3 listków od środka. Podgrzej naczynie, a następnie obniż temperaturę palnika do minimum i wlej oliwę z oliwek. Duś wszystkie warzywa z dodatkiem czosnku. Dodaj soli i pieprzu do smaku, następnie wlej białe wino i gotuj wolno do zmniejszenia objętości potrawy do 2/3. Następnie dolej ocet winny i ciepły wywar drobiowy, potem dorzuć nasiona kolendry. Gotuj pod przykryciem aż do zmniejszenia masy warzywnej. W międzyczasie usuń łodyżki świeżej kolendry i pokrój listki. Potrawę podawaj na zimno lub na ciepło w głębokich talerzach, polaną sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, posypaną pokrojonymi listkami kolendry i mielonym pieprzem.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5722/Warzywa-po-grecku