ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomałe marchewki 4 sztukmałe pietruszki 4 sztukcebulki 8 sztukmałe cukinie 2 sztukbulwa kopru włoskiego 1 sztukmałe karczochy 4 kropleczosnek 4 ząbkiocet winny 1 łyżek stołowychbiałe wino 5 łyżek stołowychwywar z drobiu 3 szklanekziarna kolendry 15 sztukświeża kolendra(pęczek)1/2 sztukoliwa z oliwek według uznaniasól, biały pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Oskrob ze skórki, a następnie umyj marchewki i pietruszki. Umyj i pokrój na kawałki cukinie i koper włoski, odrzuć pierwszy plasterek kopru włoskiego, następnie koper podziel na osiem części. Obierz karczochy zachowując końce łodyżek i około 2-3 listków od środka. Podgrzej naczynie, a następnie obniż temperaturę palnika do minimum i wlej oliwę z oliwek. Duś wszystkie warzywa z dodatkiem czosnku. Dodaj soli i pieprzu do smaku, następnie wlej białe wino i gotuj wolno do zmniejszenia objętości potrawy do 2/3. Następnie dolej ocet winny i ciepły wywar drobiowy, potem dorzuć nasiona kolendry. Gotuj pod przykryciem aż do zmniejszenia masy warzywnej. W międzyczasie usuń łodyżki świeżej kolendry i pokrój listki. Potrawę podawaj na zimno lub na ciepło w głębokich talerzach, polaną sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, posypaną pokrojonymi listkami kolendry i mielonym pieprzem.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneJarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: