Wykonanie
Składniki:/na 2 osoby/160-200 g
makaronu penne1/2
kopru włoskiego/finocchio/1 mała
marchew1/2
cebulioliwa z oliwek/ok.2 łyżki/150ml
wina białego-wytrawnego
sólpieprzWykonanie:Pokrojony w cienkie plastry
koper i
marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej
cebuli.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.Podlać
winem i mieszać do chwili,kiedy
wino odparuje.Przyprawić
solą i
pieprzem i dusić jeszcze ok.8 min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.W międzyczasie ugotować
makaron w/g przepisu,przecedzić i gorący wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając nadal patelnię na ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.Gotowy
makaron wyłożyć na talerze,dodać ulubioną
zieleninkę, a najlepiej
koperek.