ßßß
Składniki:/na 2 osoby/160-200 g makaronu penne1/2 kopru włoskiego/finocchio/1 mała marchew1/2 cebulioliwa z oliwek/ok.2 łyżki/150ml wina białego-wytrawnegosólpieprzWykonanie:Pokrojony w cienkie plastry koper i marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej cebuli.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.Podlać winem i mieszać do chwili,kiedy wino odparuje.Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.8 min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu,przecedzić i gorący wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając nadal patelnię na ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.Gotowy makaron wyłożyć na talerze,dodać ulubioną zieleninkę, a najlepiej koperek.