Wykonanie
Nie znam ludzi, którzy nie lubią
makaronu z sosem carbonara. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa carbonaro, oznaczającego palenisko na węgiel; uważa się, że
makaron z sosem carbonara pierwsi jedli górnicy wracający z pracy. Tradycyjnie sos ten przyrządza się z pomocą
jajek,
sera Pecorino Romano lub Parmigiano-Reggiano,
bekonu (guanciale, czyli
wędliny ze
świńskich policzków, lub pancetty, cieniutkiej jak bibułka
szynki) oraz
czarnego pieprzu - i w ten właśnie sposób robiliśmy najczęściej carbonarę w domu. Jednak z biegiem czasu zapragnęliśmy zdrowszej, bardziej przystępnej wersji... i tak narodziła się carbonara na
winie.Składniki (na 4 osoby)300g
makaronu penne (
razowy najlepszy)1
papryczka chili1 1/2 szklanki
białego wina2 białe
cebule450g
piersi kurczaka3 łyżki stołowe
jogurtu greckiego bądź bałkańskiego
sól,
pieprz do smakułyżka
oliwykoperWykonanie
1) Wstaw
makaron.
Kurczaka zrumień na patelni na
oliwie.
Cebulę posiekaj w piórka, zeszklij z usiekaną na bardzo drobno papryczką. Dopraw.2) Wlej na patelnię z
cebulami wino i zredukuj. Domieszaj
jogurt, wsyp usmażone
mięso i podduś.3) Odcedź
makaron i dodaj do
mięsa z
cebulami. Przemieszaj.4) Posyp całość
koprem.