Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 170 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mięso mielone 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
mleko 1 szklanek
bulion mięsny 1 szklanek
gałka muszkatołowa 0.15 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
bazylia 1 łyżek deserowych
pieprz mielony 0.5 łyżek deserowych
tymianek 0.5 łyżek deserowych
warzywa mrożone w paczce 1 sztuk
pomidor 2 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 sztukWykonanie:
Cebule siekamy, podsmażamy ok. 3 minut, dodajemy
mięso mielone i smżymy 10 minut, dodajemy
warzywa mrożone i podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Do tak przygotowanego
miesa z wrzywami wlewamy
wino, dusimy ok. 15 minut, dodajemy
mleko i gałke muszkatalową, calość dusimy jeszcze 15 minut. Wlewamy
bulion, dodajemy
pomidory,
koncentrat pomiorowy, wsypujemy
przyprawy i calość gotujemy ok. 2h aż sos zmiejszy swoją objętość co jakiś czas mieszając.Uwagi:Zamiast
mrożonych warzyw można użyć świeże,
wino powinno być biale ale jak nie mamy możemy dodać czerwone wytrawne.2
puszki pomidorów w puszcePotrawy z
MięsaSosy i pastyKomentarze:Autor: BrutusData: 2010-11-25ja ten przepis znam z programu "gotuj z Kuroniem" - znakomity kucharz o wyrafinowanym smaku. Ja zamiast
mleka dodaję gęstej
śmietany. Ważne by
mięso dusić z
winem pod przykryciem. Dodaję też namoczone i posiekane
grzyby, kilka suszonych
śliwek i garść
rodzynek. Mogą być też
suszone morele, oraz całej gamy różnych przypraw do
mięs i
sosów. Iście królewski, wyśmienity smak potrawy. Smacznego.Autor: izunia22Data: 2009-02-04pyszny polecamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: