Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kuropatwa 2 sztuk
mąka według uznania
cynamon mielony 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
czosnek 2 ząbki
goździk 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
szalotka 8 sztuk
marchew 2 sztuk
groszek zielony 15 dekagramów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól 1.5 łyżek deserowych
pieprz 0.25 łyżek deserowychWykonanie:Sprawione i skruszałe
kuropatwy umyć, osuszyć, posypać
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące. Na patelni o rozgrzać
oliwę i smażyć krajany w kostkę
bekon, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wyjąć je i osuszyć. Pozostały tłuszcz podgrzać na dużym ogniu i obsmażyć na nim
kuropatwy, a następnie odłożyć na półmisek. Na patelnię wlać szklankę
wody i
wino, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, przelać do żaroodpornego naczynia. Do tego samego naczynia włożyć
kuropatwy i skwarki, dodać
czosnek (bez łusek),
listek laurowy i
goździki. Szczelnie przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać
cebulę, pokrojone
ziemniaki,
marchew, ponownie szczelnie przykryć i dusić. Dodać
zielony groszek i bez przykrycia trzymać na słabym ogniu przez 5 min.;
kuropatwy i jarzyny powinny wówczas stać się miękkie. Posypać nacią
pietruszki i podawać zaraz w tym samym garnku.Uwagi:Świeży
zielony groszek,
boczek wędzony w płatachPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: